Tuesday, January 4, 2011

Goddag mitt namn är Greta Johansson.

Ett utdrag från kapitlet "Vett och Etikett" ur "Våra bästa idéer", ICA-förlaget AB, tryckt 1988.

Alltid till vänster.
Tillståndet av total förvirring har vi väl alla råkat ut för någon gång. Men det finns en mycket enkel regel i sammanhanget: Alltid till vänster. Oavsett om det gäller en assiett med smörkniv, en salladsassiett eller en servett skall du veta att den till vänster är din.

Mellan fem och sju.
Kom när det passar dig mellan kl.17 och 19 menar ditt värdfolk som vill ha serveringen avslutad klockan 19.

Matplats.
Normalt beräknar man att varje gäst behöver 60 centimeter för att få bra armbågsrum vid bordet. Till nöds kan man placera så tätt att var och en bara får 55 centimeter.

Om jag smiter.
I stora sammanhang är det onödigt att påkalla uppmärksamhet med sitt försvinnande. Folk kan börja titta på klockan och undra om det är dags för allmänt uppbrott. Det räcker utmärkt väl att ta adjö och tacka värd och värdinna.

Vem är damen?
Din bordsdam har du till höger om dig, likväl som du går till vänster om en dam när ni promenerar. Om för att skydda hennes hjärta kan vara osagt. Kanske det kan hjälpa ditt minne om du kopplar ihop ordet högtärande med höger?

Blommor till värdinnan?
I Sverige har det blivit sed att ha med en blomma eller kanske en ask choklad första gånger man gästar ett hem. På senare år har det i vissa kretsar också blivit bruk att man "har något i handen" varje gång man går bort. Det är helt onödigt -man skall ju inte betala för kalaset. Vet man med sig att man är förstagångsgäst på en stor bjudning, kan det vara både artigt och klokt att låta sända en blomma till värdinnan redan på förmiddagen . Då hon har möjlighet att välja vas och plats för buketten i lugn och ro.

Vem är du?
Det finns många sätt, men också några regler. När man presenterar sig själv kan man säga: "Goddag, jag heter Greta Johansson" eller "Hej, jag heter" eller "Goddag, mitt namn är" Eller bara namnet "Greta Johansson".

No comments: